Sterilisaatio ja
kastraatio
Eläinlääkärit
Tampere
Jukka, Mari ja Linda
Kangasala
Jukka, Pihla ja Tiina
Seinäjoki
Sini
1
Valmistautuminen leikkaukseen
-
Mikäli mahdollista pese kissa tai koira leikkausta edeltävänä päivänä.
-
Koiralle ei anneta ruokaa 8 tuntia ennen anestesiassa tehtävää toimenpidettä.
-
Kissalle ei anneta ruokaa 6 tuntia ennen anestesiassa tehtävää toimenpidettä.
-
Pennuille ei anneta ruokaa 4 tuntia ennen anestesiassa tehtävää toimenpidettä. Pentuja ei suositella paastotettavan tämän pidempää aikaa.
-
Vettä saa juoda vapaasti.
-
Ennen esilääkityksen antamista lemmikille tehdään yleistutkimus.
-
Omistaja on lemmikin kanssa kunnes rauhoite on alkanut vaikuttamaan.
-
Hygieniasyistä omistajan ei ole mahdollista olla mukana valmistelussa tai leikkauksessa.
-
Omistajalle kerrotaan aika-arvio toimenpiteen kestosta.
-
Potilaan on hyvä jäädä klinikalle heräämään kunnolla toimenpiteen jälkeen, jotta voimme valvoa että herääminen sujuu rauhallisesti ja turvallisesti.
2
Nukutuksesta toipuminen
-
Nukutuksen jälkeen lemmikin ruumiinlämpö on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Heräämisvaiheessa lemmikki on pidettävä lämpimässä paikassa peittojen välissä lattiatasossa.
-
Lemmikkinne on nukutuksen jälkeen väsynyt ja voi olla sekava. Potilas ei heti herättyään hallitse kunnolla liikkeitään, joten on seurattava, ettei se vahingoita itseään.
-
Älkää päästäkö muita eläimiä tai pieniä lapsia samaan tilaan heräilevän potilaan kanssa, koska narkoosista herätessään eläin saattaa olla arvaamaton.
-
Rauhoituksen jälkeen lemmikille voi sattua "vahinkoja" ja sillä voi olla pahoinvointia.
-
Ruokaa ja vettä saa tarjota, kun lemmikki on niin virkeä että kävelee itse.
-
Lemmikkiä ei saa rasittaa rauhoituksen jälkeen.
Tähystyssterilisaatio
Sterilisaatio suojaa narttukoiria kohtutulehdukselta, mikä on leikkaamattomilla nartuilla aina kiima-ajan jälkeen mahdollinen riski. Erityisesti nuorena, ennen ensimmäisiä tai toisia juoksuja leikatuilla nartuilla on huomattavasti pienempi riski sairastua maitorauhaskasvaimiin, verrattuna steriloimattomiin tai myöhemmin steriloituihin narttuihin.
Tähystysleikkaus on nykyaikaisempi ja hellävaraisempi tapa tehdä sterilisaatio. Siinä leikkausalueelle tehdään vain muutama pieni viilto, joiden kautta toimenpide tehdään. Näkyvyyden parantamiseksi vatsaontelo täytetään hiilidioksidilla ja tavallisesti poistetaan vain munasarjat, jolloin kohtu voidaan jättää paikoilleen mikäli se on täysin
terve. Mikäli havaitaan muutoksia, kuten paksuuntunutta limakalvoa, tulehduksia tai kasvaimia, voidaan joutua siirtymään perinteiseen avoleikkaukseen.
Tähystysleikkauksen hyötyinä ovat nopeampi toipuminen ja pienemmät leikkaushaavat. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi harrastus- ja työkoirille, joiden treenitauot
halutaan pitää mahdollisimman lyhyinä. Koiranomistajien käytännön kokemukset ovat olleet erinomaisia – monet kertovat tähystysleikkauksen sujuvan huomattavasti
kivuttomammin ja nopeammin kuin perinteiset leikkaukset.
Valmistautuminen sterilisaatioon edellyttää, että koiran edellisestä kiimasta on kulunut 2-3 kuukautta, ja valeraskauden oireita ei ole. Ennen leikkausta koiran täytyy paastota 8 tuntia, mutta vettä saa juoda normaalisti. Mahdollisuuksien mukaan koira olisi myös hyvä pestä toimenpidettä edeltävänä päivänä.