top of page

Ortopedia ja ontumatutkimukset

Ortopedia on tuki- ja liikuntaelinten sairauksien erikoisala, joka keskittyy diagnosoimaan ja hoitamaan erilaisia ongelmia ja vammoja, jotka vaikuttavat lemmikkien liikkumiseen ja aiheuttavat kipua. Ontuminen on yleinen oire, joka voi viitata tuki- ja liikuntaelinten sairauteen. Ontumisen syitä voivat olla pehmytkudoksen vauriot, kuten lihas- tai jännevammat, luuston ongelmat, kuten murtumat tai kasvuhäiriöt, nivelrikko ja nivelten sijoiltaan meno. Yleisiä ortopedisia sairauksia lemmikeillä ovat:

  • Nivelrikko: Nivelrikko on nivelten tulehduksellinen sairaus, joka aiheuttaa nivelten kulumista ja jäykkyyttä.

  • Lonkkaniveldysplasia: Lonkkaniveldysplasia on synnynnäinen sairaus, jossa lonkkanivel kehittyy epänormaalisti. Se aiheuttaa nivelrikkoa, kipua ja ontumista.

  • Kyynärniveldysplasia: Kyynärniveldysplasia on toinen synnynnäinen sairaus, jossa kyynärnivel kehittyy epänormaalisti. Se voi aiheuttaa nivelrikkoa, ontumista ja kipua.

  • Polvilumpion sijoiltaanmeno: Polvilumpion sijoiltaanmeno tarkoittaa tilannetta, jossa polvilumpio ei pysy paikoillaan telaurassa. Tämä voi aiheuttaa ontumista ja kipua.

  • Selkärangan sairaudet: Selkärangassa voi esiintyä muun muossa välilevyjen pullistumia, spondyloosia, selkäydinkanavan ahtaumaa ja selkärangan murtumia. Nämä voivat aiheuttaa kipua, liikkumisvaikeuksia ja hermojen puristumista.

  • Luunmurtumat: Lemmikit voivat saada luunmurtumia esimerkiksi trauman tai onnettomuuden seurauksena.

  • Luusairaudet: Luusairaudet voivat vaikuttaa lemmikkien luiden tiheyteen, luunmuodostukseen ja kestävyyteen.

On tärkeää tunnistaa ja hoitaa nämä sairaudet ajoissa, jotta lemmikki voi saada tarvittavan hoidon ja elää mahdollisimman hyvää ja kivutonta elämää.

Ontumatutkimus

Ontumatutkimuksessa eläinlääkäri arvioi lemmikin liikkumista ja suorittaa kliinisen tutkimuksen. Hän tunnustelee lemmikin selän ja raajat, etsien mahdollisia kipukohtia, rahinaa, turvotusta tai muita poikkeavuuksia. Lisäksi hän tarkkailee lemmikin asentoa, painon jakautumista raajojen kesken, askelten pituutta ja pään kannattelua. Usein tehdään myös röntgenkuvaus, jolla voidaan selvittää tarkemmin nivelten muutoksia ja vaurioita. Eläinlääkäri voi lisäksi käyttää myös muita tutkimusmenetelmiä, kuten ultraäänitutkimusta ja nivelnestenäytteiden tutkimista.

 

Hoito valitaan diagnoosin perusteella. Joissakin tapauksissa lepo ja kipulääkitys voivat riittää hoidoksi. Toisissa tapauksissa tarvitaan vesiterapiaa, hierontaa tai/ja laserhoitoa lemmikin kuntouttamiseksi ja lihasten vahvistamiseksi. Osassa tapauksia voidaan tarvita ortopedisia leikkauksia, jonka jälkeen tarvitaa kuntoutusta, kipulääkitystä ja fysioterapiaa. Eläinlääkäri valitsee hoitokeinot lemmikin tilanteen mukaan, ja pyrkii löytämään sopivan ratkaisun lemmikin ontumisen tai kivun lievittämiseksi.

 

Ortopedisen potilaan hoidon tavoitteena on lievittää kipua, parantaa liikkuvuutta ja palauttaa lemmikki takaisin normaaliin toimintakykyyn. On tärkeää huomata, että ortopediset sairaudet voivat vaikuttaa lemmikin elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Siksi on tärkeää hakeutua tarkempiin tutkimuksiin, jos lemmikki ontuu tai epäilee lemmikillänne tuki- ja liikuntaelintenkipuja.

 

Lillvetissä ortopeedisä potilaita ja laajempia ontumatutkimuksia tekevät eläinlääkärit Linda Lammi ja Mari Rimpinen.

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page