top of page

Hammashoito

Palvelevat klinikkamme ovat varusteluiltaan nykyaikaisia ja mahdollistavat ammattimaiset sekä laajat tutkimus- että toimenpidemenetelmät.

Kun saavut klinikalle ota mukaasi eläimen rokotuskirja/passi. Varaa mukaasi tiedot eläimen aikaisemmasta hoitohistoriasta, lääkityksistä, aiemmasta diagnoosista, lähetteestä sekä mahdollisista röntgenkuvista, jotka mahdollisesti ovat oleellisia kyseiselle käynnille.
Mikäli tahdot, voit toimittaa esitiedot myös sähköpostitse, josta liitteenä löytyy selkeästi omistajan sekä lemmikin tiedot ja tuleva käyntiaika. 

Hammashoidon voit varata kätevästi sähköisestä ajanvarauksestamme.

Hinnat

KOIRA

 

 • Hammaskivenpoisto 190 €

  • vaativan hammaskiven poiston lisä 20 €

 • Röntgen 155 €

 • Hammaskivenpoisto ja röntgen 299 €

 

KISSA

 

 • Hammaskivenpoisto 145 €

  • vaativan hammaskiven poiston lisä 20 €

 • Röntgen 155 €

 • Hammaskivenpoisto ja röntgen 255 €

 

Hammaskivenpoisto

Useimmat koirat ja kissat tarvitsevat säännöllisen anestesiassa suoritettavan hammaskiven poiston, jotta suu pysyy terveenä. Hammaskivenpoiston yhteydessä teemme myös hammastarkastuksen ja suunnitelman mahdollisesta jatkohoidon tarpeesta.

 

Hampaita ei poisteta hammaskivenpoistojen yhteydessä, vaan toimenpiteelle varataan erillinen aika sillä hammaspoistot voivat olla erittäin aikaa vieviä. Suosittelemme, että lemmikkisi suusta otetaan röntgenkuvat hammaskiven poiston yhteydessä, jolloin myös suun piilevät ongelmat voidaan tunnistaa.

2

Hammasdigiröntgenkuvaus

Hammaskivenpoiston yhteydessä otettu hammasröntgen antaa paremman kuvan lemmikkisi suun terveydestä ja myös mahdollisista piilevistä ongelmista. Aina, kun epäillään, että hampaistossa tai leukaluissa on vaurioita, otetaan alueelta hammasröntgenkuvat diagnoosia ja jatkohoitosuunnitelmaa varten.

3

Hampaiden poisto

Lillvetissä hampaiden kirurgiset poistot tekevät eläinlääkärit, jotka ovat jatkokouluttautuneet hammashoidossa.

 

MAITOHAMPAIDEN POISTO
Koiralla maitohampaat puhkeavat noin kolmen viikon iässä. Hampaiden vaihtuminen alkaa noin 4 kk iässä, ja maitohampaat ovat korvautuneet pysyvillä noin 7 kk ikään mennessä.


Koiranpennuilta joudutaan joskus poistamaan maitohampaita, jotka eivät itse irtoa pysyvien hampaiden puhjetessa. Omistajan on syytä tarkkailla pennun hampaiden vaihtumista ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos maitohammas on paikoillaan, vaikka pysyvä hammas on jo näkyvissä. Etenkin pienillä koiraroduilla on tyypillisesti ongelmia maitohampaiden irtoamisen kanssa. Kissanpennun maitohampaat puhkeavat noin neliviikkoisena ja vaihtuvat pysyviin hampaisiin noin puolen vuoden ikään mennessä. Hampaat vaihtuvat yleensä itsekseen, mutta on hyvä tarkkailla, että maitohampaat varmasti irtoavat pysyvien hampaiden tieltä. Irtoamaton maitohammas poistetaan koiran ja kissan pennuilta kirurgisesti nukutuksessa.


Mikäli havaitset pennun maitohampaan katkenneen, se tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti sillä katkenneen maitohampaan juurikanava saattaa olla avoimena. Avoimen juurikanavan kautta hampaan juureen voi syntyä tulehdus, joka pahimmillaan voi vahingoittaa puhkeamatonta pysyvää hammasta.

PYSYVIEN HAMPAIDEN POISTO

Pysyviä hampaita joudutaan ajoittain poistamaan niiden vaurioiden, tulehdusten ja kiinnityskudosten löystymisen vuoksi. Hampaita ei koskaan nypätä pois vaan toimenpide on vaativa, aikaa vievä kirurginen toimenpide. Toimenpiteen hinta määräytyy poistettavien hampaiden määrän ja sijainnin perusteella. Ennen kuin hammaspoistolle voidaan varata aika, eläinlääkärin pitää tehdä kliininen tutkimus arvioidakseen toimenpiteen vaativuus ja kesto. Tämä voidaan arvioida erillisellä käynnillä, hammaskivenpoisto- tai/ja röntgentutkimus käynnillä, toisen eläinlääkärin lähetteen perusteella tai jossain tapauksissa sähköpostitse lähetettyjen valokuvien perusteella.

 

Ennen suun tutkimusta on mahdotonta arvioida poistotarpeita ja siihen tarvittava aika.

4

Hammaskiven poistoon, hammasröntgeniin ja hammaspoistoon valmistautuminen:

 • Koiralle ei anneta ruokaa 8 tuntia ennen anestesiassa tehtävää toimenpidettä
   

 • Kissalle ei anneta ruokaa 6 tuntia ennen anestesiassa tehtävää toimenpidettä

 • Pennuille ei anneta ruokaa 4 tuntia ennen anestesiassa tehtävää toimenpidettä. Pentuja ei suositella paastotettavan tämän pidempää aikaa.

 • Vettä saa juoda vapaasti.
   

 • Ennen esilääkityksen antamista lemmikille tehdään yleistutkimus
   

 • Omistaja on lemmikin kanssa kunnes rauhoite on alkanut vaikuttamaan
   

 • Toimenpide kestää noin 45 minuutista 3 tuntiin riippuen hammaskiven määrästä ja otetaanko suusta myös röntgen kuvat tai paljonko poistettavia hampaita on
   

 • Potilaan on hyvä jäädä klinikalle hetkeksi toimenpiteen jälkeen, jotta voimme valvoa että herääminen sujuu rauhallisesti ja turvallisesti.

5

Nukutuksesta toipuminen

 • Nukutuksen jälkeen lemmikin ruumiinlämpö on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Heräämisvaiheessa lemmikki on pidettävä lämpimässä paikassa peittojen välissä lattiatasossa.
   

 • Lemmikkinne on nukutuksen jälkeen väsynyt ja voi olla sekava. Potilas ei heti herättyään hallitse kunnolla liikkeitään, joten on seurattava, ettei se vahingoita itseään.
   

 • Älkää päästäkö muita eläimiä tai pieniä lapsia samaan tilaan heräilevän potilaan kanssa, koska narkoosista herätessään eläin saattaa olla arvaamaton.
   

 • Rauhoituksen jälkeen lemmikille voi sattua "vahinkoja" ja sillä voi olla pahoinvointia.
   

 • Ruokaa ja vettä saa tarjota, kun koira on niin virkeä että kävelee itse.
   

 • Lemmikkiä ei saa rasittaa rauhoituksen jälkeen.
   

Suosittelemme hampaiden päivittäistä harjausta sekä suun tarkistusta vähintään kerran vuodessa.

6

Kanin ja jyrsijöiden hammashoito

Kanin ja jyrsijöiden hampaat kasvavat koko sen elämän ajan. Mikäli hampaat eivät kulu normaalisti, ne kasvavat liian pitkiksi ja hampaisiin voi muodostua hammaspiikkejä.

 

Hammasongelmat ilmenevät yleensä syömisvaikeuksina. Vähentynyt tai muuttunut syöminen voi aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä. Liian pitkiksi kasvaneet hampaat ja hammaspiikit voidaan hoitaa Lillvetissä.

 • Facebook
 • Instagram
bottom of page